Het is het meest besproken einde van een groep ooit: de break-up van The Beatles. Het blijft niet te bevatten dat ze in amper zes jaar tijd tussen het verschijnen van hun 1e en laatste LP zoveel muziekgeschiedenis bij elkaar schreven. Anno 2021, een millenium later, tuimelen we nog altijd over allerlei overbodige Anniversary CD’s en filmdocumentaires met ‘nog nooit vertoonde beelden’.

John Lennon is inmiddels ruim veertig jaar dood; George Harrison overleed twintig jaar terug aan kanker. Recent haastte de redactie van The Guardian zich naar de gelukkig nog levende Paul McCartney om nog één keer het eerlijke antwoord te krijgen op de vraag wie nu precies een vroegtijdig einde maakte aan het grootste muziekavontuur op aarde.

De Britse krant brengt het vandaag als groot nieuws naar buiten dat niet McCartney, maar John Lennon uiteindelijk de stekker er uit trok. Vreemd want dat zei hij keer op keer. Zoals in de show van Howard Stern, drie jaar geleden. En het is allemaal op YouTube terug te vinden.

McCartney, die volgende zomer 80 wordt, noemt het ‘de moeilijkste periode uit mijn leven’. Hij vond dat The Beatles na slechts acht jaar samen ‘nog vrij goede dingen maakte’. “Dit was mijn band, dit was mijn baan, dit was mijn leven dus ik wilde doorgaan.” bronartikel

UPDATE: En dan is er nu de film The Beatles: Get Back die steaming-gigant Disney+ volgende maand als driedelige serie uitbrengt. Vanwege ‘de rijkdom aan geweldige beelden’ die Jackson heeft onderschept, is besloten het project uit te breiden tot een zes uur durende serie.

Jackson gebruikte uren aan ongeziene footage die hij de voorbije drie jaar heeft gerestaureerd en gemonteerd. Volgens Disney zien we ‘opmerkelijke beelden van de band aan het werk in de studio, met John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr terwijl ze hun nu klassieke nummers creëren; lachend, schertsend en spelend op de camera.’ De film roept een veel vrolijker beeld op van de nadagen van de supergroep dan de film ‘Let It Be’ destijds deed.