Om te ontspannen hoef je echt niet per se te mediteren of naar een sauna te gaan. Het simpelweg luisteren naar het nummer Weightless van Marconi Union is genoeg. Je hartslag en bloeddruk zouden ervan omlaaggaan en angstgevoelens worden minder.

Deze muziek is zelfs zo rustgevend dat het wordt afgeraden er in de auto naar te luisteren. Het lied werkt meer ontspannend dan een kopje thee, een wandeling of een massage, blijkt uit onderzoek.

Het nummer Weightless bleek 11 procent effectiever dan andere muziek en verminderde angstgevoelens met 65 procent. Een aantal deelnemers werd zelfs slaperig van het nummer. Het nummer is dan ook speciaal ontwikkeld om ontspannend te werken. Het bevat bijvoorbeeld een aanhoudend ritme van 60 slagen per minuut dat langzaam vertraagt tot zo’n 50 slagen. Je hartslag past zich aan het ritme aan. Het nummer duurt ook 8 minuten, omdat het zeker 5 minuten duurt voor je hartslag omlaaggaat.

Wat het nummer verder rustgevend maakt, is dat er geen herhaling in zit. Normaal gesproken proberen je hersenen te ‘raden‘ wat er voor melodie komt, maar in Weightless hoeft dat niet.