De Amsterdamse Noa Jansma is het naroepen, gefluit en gesis op straat zat. Op haar Instagramaccount Dearcatcallers prijken talloze selfies van Jansma met als terugkerend element al het commentaar in de achtergrond als zij voorbij liep.

Ik wist nooit zo goed hoe ik op zogenoemde catcallers moest reageren. Als ik er tegen inging, kreeg ik ruzie. Maar als ik ze negeerde, voelde het alsof die mannen alles naar mij konden roepen zonder consequenties“, zegt de Amsterdamse die aan de Design Academy in Eindhoven studeer. “Het mag duidelijk zijn dat ik het niet als een compliment zie als iemand op straat naar me roept dat ‘ie me wil neuken“, zegt ze in een reactie op haar initiatief in Het Parool.

#dearcatcallers … after following me for straight 10 minutes “sexy girl Where you goin’?? Can I come with you ?” …

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

Ik heb lang met het idee rondgelopen. Ik durfde de eerste stap niet te zetten. Maar toen ik een man die naar me siste vroeg samen met mij op de foto te gaan, reageerde hij heel enthousiast. De duimen gingen omhoog.”

Vele mannen volgden. Op Dearcatcallers kijkt Jansma consequent stoïcijns de lens in, de heren lachen vaak al hun tanden bloot. Ze verbaast zich nog steeds over het feit dat geen enkele man tot nu toe heeft geweigerd een foto te maken. “Het laat zien dat deze mannen oprecht niet doorhebben dat ze fout zitten. Ze vinden het de normaalste zaak van de wereld.”