Geloof het of niet, maar het is weer helemaal terug in het nieuws: Wie vermoordde John F. Kennedy. Tegen de zin van de FBI en CIA in gaf president Trump na wat tegenwerking uiteindelijk toch álle resterende documenten vrij.  

Deze foto blijft me fascineren. Twee dagen na de moord op de Amerikaanse president werd de verdachte Lee Harvey Oswald van dichtbij doodgeschoten. Een maand daarvoor had Oswald kennelijk telefonisch contact met de afdeling “sabotage en moord” van de KGB, de geheime dienst van de Sovjet Unie.

Marina Proesakova
De CIA onderschepte een gesprek tussen Oswald en Valeryi Kositokov, het hoofd van die afdeling. Oswald woonde twee jaar in de Sovjet-Unie, waar hij op 30 april 1961 trouwde met de twee jaar jongere Marina Proesakova, een studente farmacie. Hun eerste dochter werd daar geboren in februari 1962. Maar hij keerde dat jaar met zijn vrouw terug naar de Verenigde Staten.

Mexico City
Twee maanden voor de moordaanslag op John F. Kennedy werd Oswald gevolgd door Amerikaanse veiligheidsdiensten bij zijn bezoek aan Mexico City, waar hij een ontmoeting had met een KGB-agent. De rest is geschiedenis, maar hoe kon het gebeuren? Komt de waarheid ooit boven water?
Daily Mail: Lee Harvey Oswald met KGB assessin