Wolven die rondzwerven in de ’verboden zone’ rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl lijken immuun te zijn voor de verhoogde radioactieve straling. Bizar genoeg is het een ontdekking die belangrijk kan zijn in de strijd tegen kanker.

Foto: USFWS Headquarters – Public Domain Mark 1.0.

Voor dieren is de verboden zone duidelijk niet onbewoonbaar, want er leven in het gebied rond de ontplofte kernreactor heel wat wilde zwijnen, herten, elanden en wolven. Over die laatste soort heeft de Amerikaanse biologe Cara Love een opmerkelijke ontdekking gedaan: de wolven die leven in de buurt van Tsjernobyl zijn zodanig geëvolueerd dat ze kunnen overleven in de zwaar radioactieve omgeving.

Chernobyl Exclusion Zone. Foto: Jorge Franganillo

In de zone waar de wolven zich bevinden, is er een radioactieve straling van 11,28 millirem. Dat is ongeveer zes keer meer dan de menselijke veiligheidslimiet. Omdat de wolven al enkele generaties in het gebied leven, hebben hun genen zich aangepast aan de omstandigheden. Volgens Love hebben de dieren een immuunsysteem vergelijkbaar met dat van kankerpatiënten die een bestraling ondergaan.

Helaas is Love met haar team de laatste jaren niet meer in de ’verboden zone’ van Tsjernobyl geraakt. Eerst was het coronavirus de spelbreker, daarna brak de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uit. Of ze ooit nog terugkeert naar Tsjernobyl is niet bekend. complete artikel