Een massamoord die live op Facebook wordt uitgezonden. Hoe kun je zoiets bedenken en hoe om te gaan met de bedenker? De oproep van Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, is even onmachtig als krachtig. “Het is een extremist. Maar als ik spreek, blijft hij naamloos”, zei ze daags na de weerzinwekkende aanslag in Christchurch in een interview met The New Zealand Herald.

Embed from Getty Images

Adern: “Hij mag dan uit zijn geweest op beruchtheid. Wij zullen hem hier in Nieuw-Zeeland niets geven. Zelfs zijn naam niet.” Ik volg dit voorbeeld en gun de zoekmachines van Google en Facebook geen ‘voer’ zolang verspreiding van terrorisme bijdraagt aan hun winstmodel.

UPDATE: Begin deze week hield Jacinda Ardern een toespraak in het parlement van Nieuw Zeeland die opnieuw velen diep raakte. Bernice King, de dochter van Martin Luther King: ,,Ardern toont het eerlijke, mensgerichte leiderschap dat de wereld nodig heeft om uit de huidige chaos te raken.’’
Dichterbij spreekt ook Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de Technische Universiteit Delft op Joop.nl over een krachtig en gepassioneerd betoog. En dat was het: hier!