Fotograaf Jussi Puikkonen legde in afgelegen Finse stadjes jongeren vast in hun opgevoerde auto’s. Dag in dag uit komen die samen op dezelfde parkeerplaatsen. Het leverde een prachtige serie op.

Over Finnen wordt vaak geconstateerd dat ze spaarzaam zijn met woorden en niet houden van al te innige toenadering tot de medemens. In een befaamde Finnen-grap komen twee leden van dit volk elkaar tegen op straat. ‘Drinken?’, vraagt de een. ‘Ja’, zegt de ander. De eerste fles wodka legen ze in stilte. Bij het openen van de tweede fles vraagt de een: ‘Hoe gaat het?’ De ander: ‘We zouden toch drinken?’

uit de volkskrant

Dat typisch Finse fenomeen schijnt ‘Pilluralli’ te heten, ofwel hoe Finse jongeren invulling geven aan het begrip ‘socializen’. Bij het bekijken van het fotomateriaal van Puikkonen schoot direct weer die videoclip van de Porkka Playboys in mijn herinnering.
De clip staat gelukkig nog steeds online. Volgens mij is dit hardcore Pilluralli. Zie hoe deze Finnen op een grauwe, zonloze dag in hun roestige Volkswagen Polo de Bohemian Rhapsody uitvoeren.