Het wrange is dat in oorlogssituaties meestal ook de beste nieuwsfoto’s worden gemaakt; in elk geval de meest indrukwekkende. Of het nou vanuit het oorlogsgebied in de Oekraïne is of vanuit Rusland waar elk protest tegen de vernietigende oorlog van Putin direct de kop wordt ingedrukt.

Vandaag zat ik op Twitter deze foto voorbij komen. Ook zonder aanvullende informatie vertelde die foto een heel verhaal. Niettemin wilde ik er toch meer van weten. De foto maakt in elk geval deel uit van een hele serie over het protest in Rusland, die is terug te vinden op de nieuwswebsite Medusa. De vele Russische lezers kunnen deze uit Letland opererende site overigens niet meer bekijken, want hij wordt daar sinds kort geblokkeerd.

Afbeelding

De foto is op 6 maart gemaakt tijdens protesten in Krasnoyarsk, met 900.000 inwoners de derde stad van Siberië. De – overigens prachtig geklede – vrouw in het midden, lijkt te zijn gearresteerd getuige het feit dat ze stevig aan beide armen wordt vastgehouden door twee grote gehelmde agenten. Die lijken zelfs te poséren voor de arrestatiefoto.

De fotograaf is Andrey Samsonov en zijn reportage is gepubliceerd door het Russische staatspersbureau TASS. Ook dat is opvallend, want je kunt bij het zien van deze foto toch onmogelijk sympathie opbrengen voor die twee zwarte kleerkasten naast haar die elk protest neerknuppelen of van straat slepen. Hulde voor het waardige, vreedzame en vooral moedige verzet van deze vrouw in de mooie jas. Ik hoop dat het goed met haar gaat.