Ondanks dat het nog vers in ieders geheugen staat, werden we vandaag bestookt met historische terugblikken op de bestorming van het Capitool, nu nog maar een jaar geleden. Het is nu al geschiedenis.

Witte Huis-foto van Ivanka Trump en haar vader in betere tijden, op 24 April 2017

Een bijzonder detail: Ivanka Trump drong er bij haar vader de dag van de Capitoolbestorming minstens twee keer op aan zijn aanhangers op te roepen te stoppen. Trump zal uiteindelijk een toespraak houden waarin hij zal volhouden dat de verkiezingen waren gemanipuleerd. Volgens een opiniepeiling van de Washington Post wordt die mening door drie op de tien Amerikanen gesteund.

Liz Cheney, de Republikeinse congresvrouw die door velen in haar partij is verbannen omdat ze lid was van de commissie die de rellen onderzocht, zei dat Trump urenlang smeekbeden van bondgenoten om in te grijpen had genegeerd. “We hebben getuigenis uit de eerste hand dat hij in de eetkamer naast het Oval Office naar de aanval zat te kijken. We weten dat leden van zijn staf hem smeekten om op de televisie mensen te vertellen dat ze moesten stoppen.” bronartikel