Waarschijnlijk hebben jullie nog nooit van Theo Botschuijver (79) uit Ouderkerk aan de Amstel gehoord, maar toch kennen alle popliefhebbers over de hele wereld één van zijn ontwerpen: het vliegende varken dat de hoes van het legendarische album Animals van Pink Floyd siert.

Hij maakte het varken en was erbij toen het tussen de hoge schoorstenen van Battersea Power Station in Londen losbrak en wegvloog richting Heathrow Airport. Paniek en opnieuw veel publiciteit: ‘The day pigs could fly’ kopte een van de Britse tabloid-kranten de dag daarna.

In 2011 werd het opblaasbare varken van Theo Botschuijver nog één keer opgelaten bij het grotendeels ontmantelde Battersea Power Station, ter gelegenheid van een re-release van het Pink Floyd album.

In NRC haalt Botschuijver herinneringen op: ‘Het moest zeventien meter lang zijn en niet zo’n Disney-ding of wat buiten bij de slager staat te lachen. Ik heb bij een varkensboer in de buurt van Ouderkerk foto’s gemaakt, want je bent gauw geneigd om een cartoonesk dier te maken, varkens zijn langer dan je denkt. In Londen liet ik een ballon op schaal zien aan zanger/gitarist Roger Waters en het bureau dat de hoes ontwierp. Oké zeiden ze, die moet het worden.’
bronartikel