Door een opeenvolging van privacy-schandalen lijkt ook in ons land een einde te komen aan het onbekommerde gebruik van Facebook. Deze week werd bekend dat de Amerikaanse dataslurper ook video′s bewaart die nooit online zijn gezet en door de gebruikers zijn weggegooid. Althans, dat dáchten ze. Facebook zegt in een verklaring dat de zaak nog wordt onderzocht. “We hebben gehoord dat sommige mensen oude video′s zien die niet op hun Facebook-profiel of activiteitenlogboek staan. We zoeken dat nog uit.”
En omdat Facebook handelt in persoonlijke gegevens, blijken de logboeken ook data te bevatten van werkelijk iedereen die je ooit hebt gebeld of een berichtje je hebt gestuurd. Dit meldt CNBC na analyse van gedownloade logboeken. Ook blijken de apps waar je via Facebook mee bent ingelogd veel meer van je te weten, dan je zou kunnen vermoeden. Sommige apps kennen je hele adressenboek en dus al je vrienden. Voor het opslaan en gebruiken van al die data heb je toestemming gegeven telkens als je op ‘akkoord’ drukt aan het einde van een lange tekst met kleine letters. CNBC zegt dat bedrijven toegeven die data ook actief te gebruiken.
PS. Wil je weten wat Facebook van jou weet? Dan kan zo.
Het begon allemaal met het nieuws dat het databedrijf Cambridge Analytica via Facebook de gegevens van 50 miljoen Amerikanen heeft gebruikt. Het bedrijf werd toen geleid door Steve Bannon, die een belangrijke rol speelde in de campagne van Donald Trump. De Facebook-gegevens zijn gebruikt om kiezers voorafgaand aan de presidentsverkiezingen persoonlijk te benaderen. Facebook wist ervan, maar ondernam nauwelijks actie. Het leidde tot de hashtag-actie #deletefacebook, waarmee het bedrijf van Mark Zuckerberg in een week tijd 50 miljard dollar minder waard werd.