Wat een goed pak witte sneeuw wel niet kan doen. Toen Nederland ineens was omgetoverd in een winterwonder-landschap, verstomde even het gejammer over de almaar voortdurende coronamaatregelen.

Het zal anders geweest zijn voor mensen die de pech hebben dat hun huis in de buurt van Tata Steel in IJmuiden staat. Al jaren proberen zij aandacht te krijgen voor hun klachten over de onfrisse uitstoot van het staalbedrijf. Met tot nu toe weinig succes.

Het zou zo maar kunnen dat ze wel gehoord worden na publicatie van de foto′s die ze kort na de plotselinge sneeuwval in hun omgeving maakten. De parelwitte sneeuw kleurde in korte tijd smerig zwart. Ze staan als ultiem bewijs voor hun gelijk op het Twitteraccount van milieuactiegroep Frisse Wind Nu.

Het is vermoedelijk gruis van de opslag van ijzererts en steenkool dat over de sneeuw is gewaaid, schrijft de IJmuider Courant. Normaal gesproken wordt het gruis nat gespoten om verwaaiing te voorkomen. Door de vorst is dat onmogelijk.
‘Dit is enorm confronterend. Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto’s en noem maar op. Hier leven wij dus in’, zegt één van de buurtbewoners.