Waar een oorlog wel niet goed voor is. We moeten dus áf van gas en olie uit Rusland. Eerlijk gezegd had ik geen idee hoe vervuilend al die andere energiebronnen zijn. Zelfs kernenenergie is ineens weer hip. En er wordt weer steenkool gewonnen en zelfs … (nóg vervuilender) BRUINkool.

Greta Thunberg was twee jaar geleden ook al eens op bezoek in het Duitse bruinkoolwinningsgebied.

Ik moet bekennen dat ik ook niet wist hoe het er vanuit Aussichtspunkt Tagebau Garzweiler Nord zou uit zien, maar dankzij Google heb ik ineens een beter beeld.

Zelfs vanuit de ruimte is inmiddels te zien hoe we de aarde aan het afgraven zijn.

Hoe heftig de beelden van het afgegraven gebied bij Lützerath er ook uit zien; dit veld valt in het niet in vergelijking met de bruinkoolgroeve Hambach tussen Elsdorf en Niederzier.
De groeve was in 2007 bijna 3400 hectare groot, maar zal uiteindelijk 8500 hectare beslaan. Om de bruinkool te winnen moet meer dan zes keer zoveel grond verplaatst worden als er bruinkool gewonnen wordt. De totale diepte van de groeve is ongeveer 400 meter. 

Foto van dronepicr, gemaakt op 24 april 2020 vanaf het uitzichtspunt Terra Nova bij Elsdorf.

Tot zover het oog reikt is nog slechts woesternij te zien. En waarom ben ik niet verrast als ik lees dat de gigantische bruinkoolgroeve inmiddels is uitgegroeid tot een toeristische attractie, compleet met uitzichtpunten, waar je onder een parasolletje de graafwerkzaamheden kunt volgen.