Grote levens, dramatische finales. In het nieuwe podcast-seizoen wordt Marvin Gaye besproken, de fenomenale soulzanger die op de dag voor zijn 45ste verjaardag door zijn vader werd doodgeschoten.

Interviews, reportages, gastoptredens, archiefmateriaal; alles wordt uit de kast getrokken om de mens uit de mythe te halen. Gevoegd bij Gaye’s sombere leven, klinkt de muziek ineens zo veel triester.

Ik schreef er in het voorjaar van 2009 op een voorganger van deze zelfde site ook al eens over. Hier terug te vinden.

UPDATE: Ongetwijfeld naar aanleiding van deze mooie podcast-serie wijdde ook Nieuwe Revu afgelopen week aandacht aan de tumultueuze levensloop en de omslachtige zelfmoord van misschien wel de beste soulzanger die we ooit in ons midden hadden.

Marvin wist dat als hij mijn vader ook maar met een vinger zou aanraken, hij hem zou doden… Het was een genademoord. Mijn vader verloste Marvin uit zijn lijden.’

Zeola Gaye (Zus) in de Washington post
In november 2011 ging in Oostende op zoek naar ‘sporen van Marvin Gaye’. Na wat illegale klauterpartijen trof ik in kelder (!) van Casino-Kursaal , waar ik deze foto maakte, het beeld van de legendarische zanger aan, gemaakt als herinnering aan zijn verblijf in België.
Inmiddels staat het – de Goden zijn gedankt! – in elk geval weer in de foyer.