Afgelopen vrijdag verscheen een nieuw album van Lana del Rey – altijd een gebeurtenis. Haar 9e album kreeg de onmogelijke titel ‘Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Boulevard?‘ mee. En nee, dat wist ik niet. Tijd om op onderzoek uit te gaan…

Dit is één van de zeldzame foto’s die ik van Jergins Tunnel vond

Op een geschiedenisblog over Los Angeles lees ik dat deze voetgangerstunnel in 1927 is gebouwd, nadat uit een onderzoek was gebleken dat meer dan 2000 mensen per uur Ocean Boulevard bij Pine Avenue overstaken. De tunnel sloot in 1967.

Er waren in het recente verleden al meer acties om de inmiddels verwaarloosde tunnel weer in ere te herstellen en voor het wandelende publiek te heropenen. Lori Jones fotografeerde de afgesloten tunnel en plaatste die op Pinterest om te laten zien, hoe prachtig die onderdoorgang er nog altijd bij ligt…

https://nl.pinterest.com/pin/304485624781959551/
… maar dat zagen alleen haar 28 volgers.

In 2016 was er in de lokale pers, zoals de TV-zender Long Beach Local News aandacht voor een initiatief van 3D-pionier Craig Sauer die op basis van actueel bestaand fotomateriaal een virtuele tour door de gesloten tunnel ontwikkelde.

Rondleiding in 2018

Een posting op het YouTube-kanaal ‘Building Long Beach History’ zette iets meer zoden aan de dijk, maar ook dat leidde niet tot het gewenste resultaat. De posting is overigens wel de moeite waard, want het schetst een mooi historisch beeld van de vergeten tunnel.

En dan wordt het 24 maart 2023. De muziekwereld maakt kennis met het nieuwe muziekalbum van Lana del Rey, inmiddels goed voor meer dan 10 miljoen verkochte albums.

De mysterieuze titel veroorzaakt wereldwijd direct de nodige activiteit op de sociale media, zoals TikTok.

@merchmotel

The Jergins Tunnel in Long Beach. 1927-1967. Vintage Photo Sources: Historical Society of Long Beach, Long Beach Post, Los Angeles Public Library, Calisphere, Rick Warren #longbeach #losangeleshistory #tunnelunderoceanblvd

♬ Jazz masterpiece “As time goes by” covered by a Jazz violinist by profession(962408) – ricca

Long Beach Public Library pikte de release van het album direct op. Het twitterde gelijk een handvol historische foto’s van de beschilderde tegels op de muur waar Lana Del Rey over zingt. De zangeres deelde volgens ook weer enkele historische foto’s van de tunnel op haar privé Instagram.

Hoewel de tunnel nog altijd gesloten is voor het publiek, bestaat de kans dat deze wordt heropend in combinatie met een hotelproject dat is voorgesteld voor de historische hoek van Pine Avenue en Ocean Boulevard.

Postkaart uit 40-er jaren van het bewuste kruispunt