De renovatie van het Binnenhof is een hoofdpijndossier van jewelste aan het worden. Het project is jaren vertraagd en het prijskaartje is inmiddels al vier keer over de kop gegaan. Maar voordat minister De Jonge het nieuwe bedrag openbaarde, stuurde hij journalisten eerst langs loszittende muren, onveilige plafonds en instabiele houten trappen. Pas daarna kwam het hoge woord er uit.

Door allerlei tegenvallers worden de kosten van de opknapbeurt – in 2015 nog begroot op 475 miljoen euro – inmiddels geschat op 2 miljard. Dat komt neer op ongeveer 113 euro per Nederlander. Dat is veel geld, maar het is relatief weinig vergeleken met het Verenigd Koninkrijk. “De renovatie van het Britse parlement gaat omgerekend volgens de laatste berekeningen tussen de 15 en 30 miljard euro kosten”, weet correspondent Lia van Bekhoven.

8 eeuwen achterstallig onderhoud
Het Binnenhof, het oudste nog in gebruik zijnde regeringscentrum ter wereld, is in drie jaar tijd veranderd in een spookhuis, een schim van wat het ooit was. ‘De Jonge en zijn voorlichters hebben goed nagedacht over de opbouw van de rondleiding. Dus krijgt de opgetrommelde pers eerst een reeks van grote en kleine bouwkundige rampen te zien. Het binnen klotsende water van de Hofvijver in de Eerste Kamer vormt daarbij een van de hoogtepunten. Het beeld dat moet beklijven: hier is sprake van 8 eeuwen achterstallig onderhoud’, schrijft Jan Hoedeman in zijn verslag voor het AD.

De enige zijde van het Binnenhof waar geen bouwactiviteiten zichtbaar zijn. Gezien vanaf de Hofvijver. Eigen foto, situatie 21 maart 2024.

,,We zien nu pas de staat van het gebouw, die ongelooflijk veel slechter is dan we dachten”, zegt minister De Jonge van onder zijn witte bouwhelm aan het eind van de rondleiding. En hij heeft nog een mooie one-liner ingestudeerd. Alles wat tijdens de renovatie tevoorschijn komt is “een droom voor archeologen, maar een nachtmerrie voor bouwkundigen.”