Guus Meeuwis, Paul de Leeuw en natuurlijk Marco Borsato; zij scoorden allemaal hun grootste hits met covers van Italiaanse klassiekers.

Zo is Meeuwis’ nummer ‘Dat komt door jou’ afgeleid van ‘A Te’ van Jovanotti. Laura Pausini was in 1993 in Nederland wél zelf succesvol met het nummer ‘La Solitudine’ uit, waarna Paul de Leeuw in datzelfde jaar het nummer naar het Nederlands vertaalde tot ‘Ik wil niet dat je liegt’ en daarmee nóg succesvoller was.

Marco Borsato lukte dat zelfs meermalen. De Italiaan Riccardo Fogli bracht in 1982 het nummer ‘Storie Di Tutti I Giorgi’ uit, die Borsato in 1994 uitbracht onder het nummer ‘Dromen Zijn Bedrog’. Die cover van Borsato stond liefst 12 (!) weken op nummer 1 in de top 40! Het origineel van een andere nummer 1 hit (‘Margherita’) werd in 1976 geschreven door Riccardo Cocciante.

In datzelfde jaar bracht Rita Hovink het nummer ‘Laat me alleen’ uit. Het werd een echte Nederlandse klassieker, die al 12x in de Top 2000 is verschenen. Het origineel werd in 1972 uitgebracht door de Italiaanse Patty Pravo onder de titel ‘Pazza Idea’, waarmee Pravo zelf ook 4 weken in de Top 40 stond, met een 26-ste plaats als hoogste notering.

1972 was ook jaar dat het album ‘Umanamente Uomo: il sogno’ van Lucio Battisti wekenlang bovenaan de Italiaanse albumlijsten stond. Alleen de Italiaanse zangeres Mina was met haar titelloze album in dat jaar nóg succesvoller. Opvallend detail: beide albums bevatten het nummer ‘E penso a te’ van Lucio Battisti.

Ik heb dat nummer nog via het management onder de aandacht van Marco Borsato proberen te krijgen en daarna op dezelfde wijze Rob de Nijs bestookt, die ik ook wel zo’n Italiaans succesnummer had gegund. Helaas.

Mijn mond viel open toen vele jaren later – in 2018 – André Hazes jr. op het podium van ‘Sterren in Concert’ stond en ineens dít nummer inzette: De Stilte. Inderdaad een vanuit het Italiaans naar het Nederlands vertaalde versie van ‘E penso a te’. En ik dacht aan Lucio Battisti.