Voor het eerst in de geschiedenis is een film buiten de aarde opgenomen. Na bijna twee weken zit het werk van actrice Joelia Peresild (37) in het internationale ruimtestation ISS er op. Ook cameraman en producent Klim Sjipenko (38) verlaten de ruimte weer, net als kosmonaut Oleg Novitski (50), die er een half jaar verbleef.

Op 8 oktober kwam de bemanning van expeditie 65 en hun gasten bij elkaar in het ISS ruimtestation voor een gezellige groepsfoto. Achterin – tweede van links – Joelia Peresild. Foto: NASA.

Peresild speelt de hoofdrol in de nieuwe Russische film Vizov (De uitdaging). Het laatste half uur van de film moet zich in het ruimtestation afspelen. Het is nog niet bekend wanneer de film uitkomt en of hij ook in Nederlandse bioscopen te zien is.

Voor Rusland zijn de filmopnames een bron van inkomsten en een manier om reclame voor zichzelf te maken. Moskou verslaat bovendien zijn eeuwige rivaal, de Verenigde Staten. Acteur Tom Cruise wil over een tijdje ook naar het ISS gaan om daar een film op te nemen. Daarbij is ruimtevaartbedrijf SpaceX van zakenman Elon Musk betrokken. bronartikel