Het Europees ruimtevaartcentrum ESA heeft de eerste beelden van zijn ruimtetelescoop Euclid gepubliceerd. Volgens ESA was een telescoop nooit eerder in staat om zulke haarscherpe beelden te maken van zo’n groot deel van het heelal.

Te zien zijn onder meer enkele sterrenstelsels en de Paardenkopnevel, een geboorteplaats voor sterren waarin een vorm is te zien die op het hoofd van een paard lijkt.
“Ik ben over the moon, het is ongelofelijk”, zegt hoogleraar sterrenkunde Koen Kuijken van de Universiteit Leiden in het NOS Radio 1 Journaal. “De beelden zijn zo scherp en gewoon prachtig om te zien. Dus als astronoom gaat mijn hart er sneller van kloppen.”

Mooier zag je de Paardenkopnevel nog nooit. Zoom in! Hier de originele Euclid-opname

Kuijken: “Je kunt gewoon blijven inzoomen en inzoomen. Dan zie je allemaal sterrenstelsels die heel ver van ons weg zijn en je kijkt tegelijkertijd heel diep in het heelal. Deze beelden hebben ook heel mooie objecten in de voorgrond, zoals nevels. Je krijgt zo een totaalbeeld van hoe het heelal eruit ziet, in één groot Euclid-beeld.” –complete artikel