Zoals 8 december voor mij ‘John Lennon-dag’ is, herdenk ik op 8 januari David Bowie. De meester zelf had ook wel wat met die dag.

Zo vierde David Bowie op 8 januari 2013 zijn 66ste verjaardag. Waar niemand rekening mee hield, was dat hij de wereld trakteerde op zijn nieuwe single Where Are We Now? Deze plaat verscheen in de vroege ochtend plotseling op iTunes, wat Bowies idee was. Zijn idee bleek briljant, want de plaat werd massaal gedownload.

Het nummer is wat mij betreft een laat hoogtepunt uit ’s mans oeuvre en gaat over een oudere man, die bewust wordt van waar hij zijn vroegere tijd aan had besteed en verspild.

Andere wending
Het bijbehorende album The Next Day bereikt vrijwel overal ter wereld de eerste plaats in de albumlijsten. Al snel begint hij aan de opnames van zijn volgende album Blackstar. Dat krijgt tijdens het proces plots een heel andere wending, wanneer Bowie te horen krijgt dat hij lijdt aan leverkanker en aan deze ziekte zal sterven. Zijn naderende dood wordt het thema van dat album.

Op 8 januari 2016 (zijn 69ste verjaardag) wordt Blackstar uitgebracht. Het verkoopt direct goed, maar de verkoopcijfers schieten drie dagen later helemaal omhoog. De reden: Twee dagen na de release – op 10 januari 2016 – verliest David Bowie zijn strijd tegen kanker.
Omdat hij zijn ziekte nooit publiekelijk bekend heeft gemaakt, komt zijn overlijden volkomen onverwachts. In de daaropvolgende week is Blackstar het bestverkochte album van Nederland en wordt Lazarus zijn 30ste Top 40-hit.