Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw wier afbeelding lang geleden wereldberoemd werd als het ‘meisje met de groene ogen’, is na de val van Kabul geëvacueerd naar Rome. Haar felgroene ogen gingen in 1985 de wereld over, toen de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry haar foto publiceerde, gemaakt in een vluchtelingenkamp in Pakistan. De foto haalde de cover van National Geographic en werd wereldberoemd.

PAKISTAN. Peshawar. 1984. Afghan Girl at Nasir Bagh refugee camp.
Contact email: New York : photography@magnumphotos.com

Jarenlang was de op de foto 12-jarige Gula de naamloze ‘Mona Lisa van Afghanistan’. Pas in 2002 kwam McCurry na een lange zoektocht achter de naam van zijn onderwerp. Hij zocht haar op in een afgelegen regio van Afghanistan. Gula, inmiddels dertiger, was getrouwd (op haar 13de) en had drie kinderen. Later zouden daar nog twee kinderen bijkomen. Gula verloor haar man en oudste dochter aan Hepatitis C.

In veiligheid
In een interview met de BBC in 2012, beschrijft Gula hoe de foto haar veel ellende, maar inmiddels ook mooie dingen heeft gebracht. Nu is Sharbat Gula (49) in veiligheid in Rome, maakte premier Mario Draghi gisteren bekend in een verklaring.
Na de val van Kabul in augustus vroeg zij om hulp om het land te verlaten. Daaraan gaf Palazzo Chigi, de zetel van de Italiaanse regering en de residentie van de premier, gehoor. complete artikel