Hij gaat al een tijd flink tekeer. De Cumbre Vieja vulkaan op het Canarische eiland La Palma barstte op 19 september uit. En hij is nog steeds volop actief. Elke dag verdwijnen gebouwen en landbouwgrond onder een steeds dikkere deken van as en lava.

Werknemers van de Spaanse militaire noodeenheid hebben drones ingezet die in beeld hebben gebracht welke spookachtige metamorfose het eiland inmiddels heeft ondergaan. Officieren filmden ook enkele tekenen van leven met dieren die probeerden de apocalyptische omstandigheden in het gebied het dichtst bij de vulkaan te overleven. De beelden zijn hier terug te vinden.

Rivieren van lava
Stromen van gesmolten gesteente uit de Cumbre Vieja-vulkaan hebben geleid tot de evacuatie van ongeveer 7.500 mensen en hebben meer dan 2.100 gebouwen verwoest, voornamelijk huizen.
De rivieren van lava bedekken meer dan 900 hectare van voornamelijk landbouwgrond. Behalve in een gebied aan de westkant van het eiland, gaat het leven voor de 85.000 inwoners van La Palma gewoon door, behalve dan dat ze dag-in-dag-uit veel vulkanische as moeten opruimen.
De uitbarsting kan volgens deskundigen nog maanden aanhouden.