Even aadacht voor de enquête die ik tegen kwam op www.150italiani.it, waarbij alle bezoekers zijn uitgevraagd over de allergrootste en belangrijkste Italiaanse helden. Wie waren dat en waarom? Welke bijzondere bijdrage hebben zij geleverd aan Italië, aan de Italiaanse eenheid, aan de Italiaanse cultuur?

iotunoitutti

De top 15 ziet er als volgt uit:
1 Andrea Pazienza, schilder en striptekenaar
2 Giovanni Guareschi, schrijver
3 Fabrizio de André, schrijver
4 Guglielmo Marconi, uitvinder en natuurkundige
5 Lucio Battisti, zanger en schrijver
6 Giovanni Falcone, onderzoeksrechter
7 Gino Bartali, wielrenner
8 I ragazzi di Via Panisperna, natuurkundigen
9 Enzo Ferrari, ondernemer
10 paus Johannes XXIII
11 Salvatore Luria, microbioloog en Nobelprijswinnaar
12 Gabriele D’Annunzio, schrijver
13 Filippo Tommaso Marinetti, schrijver en dichter
14 Giorgio Gaber, zanger en schrijver
15 Fausto Coppi, wielrenner

Het is een rare uitkomst, maar mijn hart sloeg bijna een slagje over bij het zien van die vijfde plaats in de Italiaanse geschiedenis voor Lucio Battisti.
Na de eerste buitenlandse vakantie (1971) waarin zijn ‘Pensieri e Parole‘ dagelijks over de stranden schalde ben ik Lucio Battisti blijven volgen, tot ver voorbij zijn vroegtijdige dood – voor zover dat mogelijk is.

batt5

Hoe onbekend hij in Nederland ook is; Lucio Battisti geldt nog altijd als een van de meest invloedrijke muzikanten uit de Italiaanse popgeschiedenis. Hij bracht in totaal 18 albums uit, waarvan er 13 op de eerste plaats stonden, vaak maanden aan één stuk.
Op YouTube zijn voornamelijk zwartwit beelden met televisieoptredens uit de eerste jaren van zijn loopbaan te zien.
Naarmate het succes groeide, trok Battisti zich meer en meer uit het openbare leven terug.

Het stenen planeetje

Lucio_Battisti_-_La_sposa_occidentale_(CD_cover)Zijn beeltenis komt ook niet meer voor op zijn latere albumhoezen (zie als voorbeeld zijn voorlaatste CD hiernaast). Het enige beeldmateriaal uit die periode zijn de stiekem genomen kiekjes die de paparazzi wist te maken van de man die voor Italië de soundtrack van de 60’er én 70’er jaren schreef (zie foto daarboven)
De kale, elektronische platen die Battisti in de jaren tachtig uitbracht na zijn breuk met Mogol, zijn vaste tekstschrijver, waren beduidend minder succesvol.

Het bericht van zijn overlijden leidde niettemin tot een ongekende uitbarsting van emotie in Italië. Mooi is het verhaal van Piero Sicoli en Francesco Mancade, twee Italiaanse sterrekundigen die op 27 februari 1997 ver in het heelal een niet eerder gezien stenen planeetje met een dwarsdoorsnee van amper vijf kilometer ontdekten. Deze astroïde, dit miniscuul kleine lichtpuntje héél ver bij ons vandaan, heet nu officieel ‘9115 Battisti’, vernoemd naar de mysterieuze Italiaanse troubadour.

Anima Latina (1974) wordt nu gezien als Lucio Battisti's artistieke hoogtepunt, zijn eigen Sgt. Pepper.

Anima Latina (1974) wordt gezien als Lucio Battisti′s creatieve hoogtepunt, zijn Sgt. Pepper.

 

      Lucio Battisti - Io gli ho detto no