Tien jaar geleden was ik er voor het eerst. Daarvoor en sindsdien bezocht ik geen land spectaculairder dan IJsland. Maar met inmiddels meer dan 10 miljoen foto’s op Instagram is de lokale bevolking van het recent ontdekte vakantieland het zat. De IJslanders hebben schoon genoeg van alle jongeren die de regels aan hun laars lappen ter meerdere eer en glorie van een kiekje op hun Instagram-account.


Eerder deze maand kreeg een toerist een golf van kritiek over zich heen toen hij met zijn huurauto vast kwam te zitten in een onbegaanbaar stuk land, waar hij helemaal niet mocht komen. De politie moest hem komen redden en schreef er over op Facebook. De IJslanders uitten massaal hun verontwaardiging over het incident. Off-road rijden is streng verboden in het land, omdat het de natuur en de dieren zou kunnen schaden.


Er zijn zelfs meerdere social media-pagina’s gewijd aan asociaal gedrag van Instagrammers. Daarop zijn plaatjes te zien van toeristen die dronken achter het stuur stappen, mensen die op gletsjers gaan zitten, over het mos lopen, met drones over paarden vliegen en op plaatsen komen waar ze niet mogen komen. Hier het complete verhaal.

Hoe rustig, stil en leeg was het nog in 2009. Zie mijn instagram foto uit 2009. Ter geruststelling: bij het maken van deze foto is geen grasspriet geplet. Ik maakte ‘m vanaf een IJslandse openbare weg.