En weer ligt er een lijvig rapport over de vervuiling van onze zeeën en oceanen. Dit keer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) ter gelegenheid van Wereldoceanendag op 8 juni. Het WNF vraagt daarin aandacht voor het open riool tussen Europa en Afrika dat ooit bekend was als de Middellandse Zee.

Plastic Pollution in Ghana


Jaarlijks wordt er zo’n 570.000 ton plastic in deze zee gedumpt. Dat staat gelijk aan 33.800 plastic flessen per minuut. Enkele van de grootste vervuilers zijn toeristische trekpleisters als Barcelona, Marseille, Izmir en Tel Aviv. In Barcelona, een van de absolute koplopers, verdwijnt per dag ruim 26 kilo plastic per kilometer kuststrook in zee.

Oproep
Het klinkt natuurlijk naïef maar alles begint toch echt bij jou, de lezer. Daarom doet WNF een oproep aan iedereen die richting de Middellandse Zee vertrekt om toch vooral geen plastic afval op het strand achter te laten.

Maar nog beter is het om plastic voor eenmalig gebruik te weigeren, zoals rietjes, roerstaafjes of plastic bekers. Omdat het ergens moet beginnnen. Ook vraagt het WNF mensen de wereldwijde petitie tegen plastic afval in zee te tekenen.