Achter dit hek brouwen de monniken van de Sint-Sixtusadbij in Belgisch Vlaanderen hun zo gretig gewilde Westvleteren trappistenbiertjes. Het wordt niet verkocht aan winkels en de horeca en is officieel alleen te verkrijgen bij de abdij zelf en in het café tegenover de abdij (Café In De Vrede). De monniken kunnen niet altijd aan de vraag voldoen, omdat ze ervoor kiezen om hun brouwerij kleinschalig te houden.

Er ontstond een regelrechte hype toen het bier werd verkozen tot “beste bier van de wereld”. Dit zorgde voor lange rijen wanneer de abdij wat bier beschikbaar stelde, zelfs al wordt het aantal kratten bier per auto beperkt tot 1 à 2 (uitzonderlijk 3) naargelang het soort Westvleteren dat te koop wordt aangeboden.

De Westvleteren 8. Foto: Bert Rostad

Sinds 25 september 2006 moet telefonisch gereserveerd worden voor men het bier kan komen afhalen. Op de website van St. Sixtus is informatie te vinden over hoe het bier te verkrijgen is. Om misbruik te voorkomen houden de paters het telefoonnummer en nummerplaat van de afhaler van het bier bij. Klanten moeten daarna minstens 60 dagen wachten totdat ze een volgende bestelling kunnen plaatsen.

Online verkoop
En omdat de Sint Sixtus-abbij met de tijd meegaat was afgelopen week voor het eerst sprake van een verkoop die online was georganiseerd. Maar met dezelfde restricties. De voorraad Westvleteren was binnen twee uur uitverkocht.

De abdij is niet van plan om de productie te verhogen. De monniken brouwen 6.000 hecto­liter per jaar, verspreid over 42 brouwdagen. Het volgende online verkoopmoment vindt plaats op 10 juli van 16 uur tot 20 uur. Klanten moeten zich verplicht vooraf aanmelden. Maandelijks zullen er twee verkoopmomenten zijn.