Geloof het of niet: maar lang heb ik rondgelopen met het idee ‘iets te doen’ met het onwaarschijnlijke verhaal van Gert van der Graaf, maar uiteindelijk was iemand mij voor. Morgen gaat de documentaire ‘Take a Chance’ in première. Daarin is te zien hoe ABBA-zangeres Agnetha Fältskog een relatie kreeg met een Nederlandse vorkheftruckchauffeur uit Steenwijksmoer. En hoe dat almaar grimmiger werd.

Het verhaal begint in 1974. Gertje is acht jaar als hij ABBA het Songfestival ziet winnen. Het was de blonde zangeres, Agnetha Fältskog, die een verpletterende indruk op het ventje maakte. Hij komt in de documentaire zelf aan het woord en vertelt over haar ogen: ‘Ze waren schitterend. Ik werd hopeloos verliefd op haar.’ Het veranderde hem voor altijd.

Van kwaad tot erger
Toen ABBA voor een evenement in Nederland was, spijbelde hij van school en fietste hij 50 kilometer om Agnetha te kunnen zien. Als volwassen man ging het met zijn fascinatie voor de mooie zangeres van kwaad tot erger.
Hij verdiende inmiddels zijn geld op de vorkheftruck, leerde in zijn vrije tijd Zweeds en reed op alle momenten dat het ging naar het Scandinavische land en verzon van alles om de vrouw van zijn dromen daar dan toevallig te ontmoeten.

Zijn fascinatie voor de Zweedse superster gaat over in een ongezonde obsessie die uiteindelijk tientallen jaren zijn hele leven (en dat van haar) zou beheersen.
Hij bezoekt meer dan dertig ABBA-shows en verstuurt honderden brieven naar zangeres Fältskog. Uiteindelijk besluit hij nóg een stapje verder te gaan en naar Zweden te verhuizen. Hij koopt een vakantiehuisje dat 800 meter verwijderd was van de ranch waar Agnetha zich na haar ABBA-carrière had teruggetrokken.

Het onmogelijke gebeurt
Uiteindelijk gebeurt het onmogelijke: de zangeres en de Nederlander komen in contact en krijgen een relatie die twee jaar (!) stand hield.
Er bestaat een foto uit die periode waarop Gert bij Agnetha thuis samen met haar op de bank zit en zij ontspannen in de camera kijkt.

Foto bij een artikel in de Zweedse krant Aftonbladet, gewijd aan de mysterieuze relatie.

Nadat Agnetha de relatie verbrak kwam de duistere kant van Gert echt naar boven. Hij begint weer brieven naar haar te sturen en gaat vaak bij haar huis langs.

Een zorgwekkende ontdekking
Uiteindelijk doet Agnetha aangifte en de politie arriveert bij het huisje van Gert, waar ze een zorgwekkende ontdekking doen. Het hele huis hangt vol posters van Agnetha en zelfs naast zijn kussen bewaart hij een foto van haar.
Gert krijgt een contactverbod van een jaar, maar blijft daarna opduiken. De Zweedse rechter veroordeelt Van der Graaf uiteindelijk, hij moet twee jaar het land uit.

En nog steeds heeft Van der Graaf gevoelens voor Agnetha. ‘Ik mis haar verschrikkelijk. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk’.

In Zweden was Agnetha Fältskog al een bekende naam voordat zij toetrad tot ABBA.
Vijf jaar voor Waterloo scoorde ze daar al een nummer 1 hit met ‘Följ med mig’