In 1976 bracht Paul McCartney met zijn gezin een bliksembezoek aan Deventer. Hoe zat dat? In de VARA Gids een reconstructie.

Op donderdag 19 augustus 1976 rond drie uur ’s middags landt op Schiphol een privévliegtuig. Aan boord zijn ex-Beatle Paul McCartney, zijn vrouw Linda en hun dochters Heather (13), Mary (6) en Stella (4). Op de luchthaven worden ze opgewacht door Jan Slagt, die in Nederland al vaker voor de McCartneys heeft gewerkt. Hij heeft de opdracht gekregen om de familie in één keer door te rijden naar Deventer.

Linda’s Pictures
Het is geen toeval dat de McCartneys uitgerekend deze IJsselstad hebben gekozen als bestemming voor een familie-uitje. Deventer staat namelijk al sinds de 15de eeuw bekend als drukkersstad. Een van de vele plaatselijke drukkerijen in 1976 is De Lange/Van Leer. Het bedrijf is er via zijn Engelse verkoopafdeling in geslaagd de opdracht binnen te slepen voor een nieuw fotoboek van Linda McCartney: Linda’s Pictures. 

Omdat de Wings Over The World Tour een paar maanden stil ligt, verblijven de Mccartney’s in hun boerderij in Schotland. Tussendoor hebben ze alle tijd om even te komen kijken naar de drukproeven.

Acht fans
Freelancefotograaf Martin Hollering krijgt die ochtend een tip over het bezoek van de McCartney’s aan Deventer. ‘Ik ben naar de drukkerij gereden en heb binnen een tijdje zitten wachten.’ Om kwart voor vijf ’s middags arriveert het gezelschap bij de drukkerij, waar ze worden opgewacht door acht fans.
Alle details over het bezoek van de Beatles-zanger en zijn gevolg aan Deventer zijn terug te lezen in een bijdrage van Anne Hurenkamp die op 13 augustus 2016 is geplaatst op het blog BeatlesTalk.

Het boek Linda’s Pictures, met Paul op de cover, verschijnt twee maanden later in een oplage van 25.000 exemplaren.