Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) koos voor een wel erg provocerende lokatie voor de presentatie van zijn plannen om de publieke omroep voorgoed te ontmantelen: het voormalige illegale zendschip van Radio Veronica. Daarmee was de toon direct gezet. Grote vraag is natuurlijk: is er wel publiek voor een publieke omroep zonder amusement? Hoe ziet die toekomst er uit?

In de marge van het Amerikaanse omroepbestel houdt bijvoorbeeld de NPR zich op. Die letters staan voor National Public Radio. Niet dat daar geen mooie dingen gebeuren hoor.

Tiny Desk
Deze zomer gaf Lydia Loveless op het kantoor van de publieke Amerikaanse radio een ‘Tiny Desk Concert’. Het prachtige geluid en de mooie HD-beelden zijn keurig doorgezet naar YouTube. Het filmpje is wereldwijd nu 24000 keer bekeken. Waarmee de marginalisatie van publieke omroep wel heel pijnlijk wordt geïllustreerd.

Ter vergelijking: in de commerciële wereld scoorde Meghan Trainor′s All About The Bass in dezelfde periode meer dan 174 miljoen (!) kijkers via YouTube.