De Britse computerwetenschapper Geoffrey Hinton (75) stond aan de wieg van de kunstmatige intelligentie en won belangrijke prijzen voor zijn werk. Hij vertrekt plots bij Google omdat hij de stormachtige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de computertechnologie angstaanjagend vindt.

"Artificial Intelligence - Resembling Human Brain" by deepakiqlect is licensed under CC BY-SA 2.0.

Hinton ziet kunstmatige intelligentie uiteindelijk als een gevaar voor de mensheid. “Het is lastig om te voorkomen dat mensen met slechte bedoelingen het voor slechte dingen gaan gebruiken”, stelt de AI-pionier in een opzienbarend interview met The New York Times.

Vloedgolf aan nepnieuws
De wedloop tussen grote techbedrijven als Google en Microsoft kan volledig uit de hand lopen, denkt Hinton, die pleit voor regulering. “Ik denk niet dat ze dit nog groter moeten maken tot ze zeker weten dat ze het kunnen controleren.” Hij vreest voor een vloedgolf aan nepnieuws, fake video’s en gemanipuleerde foto’s, waarbij “de gemiddelde mens niet meer in staat is om te weten wat wel en niet waar is”.

UPDATE: De Duitse fotograaf Boris Eldagsen won vorige maand een Sony World Photography Award met een zwart-witfoto van twee vrouwen (hierboven). Die prijs weigerde hij, na te hebben opgebiecht dat het geen echte foto is, maar een afbeelding die met behulp van kunstmatige intelligentie is ontstaan.

Naar eigen zeggen ging het om een experiment, waarmee Eldagsen dat eens „als een stoute jongen” wilde testen. De vakjury stonk er in. „We hebben als sector nood aan een open discussie”, aldus Eldagsen. „Een discussie over wat we beschouwen als fotografie, en wat niet. AI is geen fotografie. Door deze prijs te weigeren, hoop ik dat debat op gang te brengen.”

UPDATE II: En je hoeft er geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben, want iedereen kan met simpele software de wereld foppen. De nieuwste versie van AI-software Midjourney is verbluffend. Door te spelen met woorden en die als prompt in te vullen, genereert het ’text-to-image’-programma levensechte beelden. Een voorbeeld van niet bestaande straatbeelden:

https://twitter.com/JoaoSan89/status/1653882727433732098

UPDATE III: Niet alleen in de wereld van schrijvers en fotografen, maar ook onder zangers en zangeressen is onrust over de ongekende mogelijkheden van AI. Hun stem wordt ‘gestolen’ en is terug te horen in nummers die zij nooit gezongen hebben. Zo hoorden Drake en The Weeknd zichzelf terug in ‘Heart on my sleeve‘. De track is inmiddels van alle streaming platforms verwijderd.
Hetzelfde gebeurde met het mysterieuze album ‘Down On Me‘ van ene Clara Pierce, een zangeres met ongeveer tweehonderd luisteraars, dat op 10 maart verscheen bij streamingdiensten als Spotify en Apple Music. Niets bijzonders, zou je zeggen. Totdat een fan van de hyperpopulaire Miley Cyrus op het album stuitte en op haar TikTok kanaal opgewonden melding maakte van haar ontdekking. Sindsdien gonst het van de geruchten dat Clara Pierce niet bestaat en het hier gaat om een ‘geheim’ album van wereldster Cyrus.

@ashleykritz

Watch til the end to HEAR THE PROOF, Posting two versions of the same to unload the weight of this pop culture secret I’ve been carrying. tried to keep it short 🙃 tag @mileycyrus #mileycyrus #whoisclarapierce #clarapierce #downwithme #endlesssummervacation #endlesssummervacationmileycyrus #mileycyrusclarapierce #sashafierce @mileycyrus #greenscreen #greenscreenvideo

♬ Hands of Time – Clara Pierce

Cyrus houdt voorlopig haar lippen stijf op elkaar over de verhalen rond Clara Pierce. De theorieën over het album gaan online volop rond. Zo is de één overtuigd dat Cyrus wilde dat dit album werd ontdekt (maar waarom het dan direct weer verwijderen?), terwijl minstens zo populair de theorie is dat de mogelijkheden van AI-toepassingen met het album ‘Down On Me’ een nieuw, spookachtig hoogtepunt heeft bereikt. Oordeel zelf: