Ik kom nog even terug op de posting ‘Beelden bij een snelle roadtrip‘. Daar vliegt een foto voorbij die ik op 27 april maakte die mij sindsdien niet meer los laat. Vanaf mijn hotelkamer in Las Palmas mailde ik een collega die avond: ‘Erg veel rust gunde ik mezelf weer niet de afgelopen week, want als ik ergens ben waar ik nog nooit eerder was, wil ik zoveel mogelijk zien. Hierbij één van de ruim tweehonderd foto’s die ik ondertussen heb gemaakt. De meest vervreemdende.

Dit is de grootste stuwdam van Gran Canaria. In 1970 aangelegd en 132 indrukwekkende meters hoog! Wat klopt er niet aan de foto?
Inderdaad ontbreekt het gigantische stuwmeer van Soria daar achter. Ooit zat er 15 miljoen kubieke meter water in dat meer. Het is COMPLEET verdwenen. Wat rest is een treurig modderpoeltje helemaal onderaan de stuwwand die gebouwd was om al het watergeweld te stoppen.

Google maar eens op foto´s van dat tot voor kort zo prachtige meer.
Staat ook nog gewoon op de landkaarten.

De ANWB-reisgids (editie 2023) jubelt: “Tussen de rotsen strekt zich een groene watervlakte uit, met op de oevers palmbomen en enkele verlaten huisjes”.

Make A Wish
Ik schrijf de collega: “Ik ben geen klimaatfanaticus, maar ook vorig jaar in Noorwegen zag ik met eigen ogen dat het met de droogte inmiddels veel erger is gesteld dan ik via de media meekrijg. Ik zie die tekst ‘Make A Wish’ op de stuwdam gekalkt. Wat is jouw wens?