Als klein meisje huppelde de latere filmdiva Audrey Hepburn rond in Arnhem. Hoe anders was het toen zij in 1954 terugkeerde op Nederlandse bodem en in een mediacircus belandde. Elke stap die Hepburn – inmiddels Hollywoodster – zette bij haar bezoek was nieuws. Voor de film Roman Holiday met Gregory Peck had ze het jaar daarvoor als beste actrice een Oscar, een Golden Globe en een Bafta gekregen.

Bezoek aan Rotterdam, 3 november 1954, Fotograaf Wim van Rossum
Anefo – Auteursrechthebbende Nationaal Archief, CC0

Tijdens de oorlogsjaren woonde Audrey in Arnhem met haar moeder Ella van Heemstra. Ze volgde danslessen aan de plaatselijke muziekschool. Na de bevrijding koos haar moeder voor haar een vervolgopleiding bij de befaamde Russische balletpedagoog Sonia Gaskell, die later het initiatief nam tot Het Nationale Ballet.

Studiofoto van Audrey Hepburn in haar Glory Days

Speciaal voor die lessen verhuisden Ella en haar 16-jarige dochter na de bevrijding naar Amsterdam, waar ze op 31 oktober 1945 werden ingeschreven in het bevolkingsregister. Klaargestoomd door Gaskell vertrok Audrey enkele jaren later naar Londen, om haar balletopleiding voort te zetten. Ze belandde uiteindelijk in Parijs, kreeg een filmrolletje en werd in Monaco ontdekt voor de rol van Gigi in het gelijknamige toneelstuk op Broadway. De rest is geschiedenis. complete artikel