Ik wist tot gisteren niet dat er ergens in Europa een land bestaat dat Transnistrië heet. Daar brachten de 11 voetballers van FC Sheriff verandering in. De club won volkomen onverwacht in de Champions League van grootmacht Real Madrid.

Maar om het nog iets ingewikkelder te maken: Fc Sheriff is wèl kampioen van Moldavië, want gedwongen door de UEFA hebben Moldavië en Transnistrië een gemeenschappelijke competitie.

Moldavië en Transnistrië behoren bij de armste gebieden van Europa, na Oekraïne. Goedbetaalde banen zijn moeilijk te vinden in een groot deel van Transnistrië, maar Sheriff dankt zijn naam en steun aan het grootste conglomeraat van de regio.

Sheriff is eigenaar van zo ongeveer álles in Transnistrië: een keten van benzinestations, een supermarktketen, een tv-zender, een uitgeverij, een bouwbedrijf, een Mercedes-Benzdealer, een reclamebureau, een sterke drankfabriek, twee broodfabrieken, een gsm- netwerk. En dus ook een voetbalclub.

Embed from Getty Images


Sheriff heeft in 19 van de afgelopen 21 jaar de eredivisie van Moldavië gewonnen en in augustus was het de eerste club uit het land dat de kwalificatierondes doorkwam en de groepsfase van de Champions League bereikte. En nu dus gewonnen van Real Madrid.
Lees ook: De zeges van Sheriff Tiraspol geven licht in de dagelijkse strijd om het bestaan in Transnistrië