In Groot-Brittanië is ‘Fairytale in New York‘ van The Pogues elke decembermaand na ‘Last Christmas‘ van Wham en natuurlijk de onvermijdelijke Mariah Carey steevast één van de meest gedraaide kersthits.
In de aanloop naar de editie van 2023 kwam begin december (on)verwacht het bericht van het vroege overlijden van Pogues-zanger Shane MacGowen.

Hij werd op 8 december begraven met een prachtige kerkdienst in Nenagh, County Tipperary. Het hoogtepunt was juist de uitvoering van die kersthit door de voormalige Pogues-leden, zanger Glen Hansard en zangeres Lisa O’Neill.
Familieleden van MacGowan kwamen bij het horen van het refrein van hun stoel, vielen elkaar met een brede lach in de armen en begonnen te dansen.

Tijdens de uitvaart bracht Johnny Depp een eerbetoon aan zijn dierbare vriend door een gebed van ‘vrede, liefde en vergeving’ voor te lezen. Ook Bob Geldof en Paul David Hewson, beter bekend als Bono, lazen een gebed voor tijdens de dienst. Zanger Nick Cave bracht ‘A Rainy Night in Soho’ ten gehore achter de piano.