Met de opkomst van de televisie verdween de radio uit de huiskamer. Hoe anders was dat nog in 1946, toen we – zoals hier de familie Smit – nog aan dat toestel gekluisterd zaten.

Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief, CC0

Er was nog alle tijd. Wurgende tijds-formats voor de radio bestonden nog niet. Ik herinner me nog dat de waterstanden (!) live werden voorgelezen op de nationale radio. Dat ging wel eens mis. Even voor alle duidelijkheid. Het fragment hieronder is écht uitgezonden. Hilarisch!

Voor de goede orde: op de Nederlandse televisie ging het er tot ergens in de zeventiger jaren van de vorige eeuw niet veel rapper aan toe. Legendarisch zijn de momenten aan het eind van de zondagmiddag dat Frits van Turenhout álle voetbaluitslagen voorlas.

Wijlen Frits (0-0) van Turenhout

Zelfs op YouTube zijn er geen beelden terug te vinden die aantonen hoe tergend traag ook de televisie in ons land tot zo’n 40 a 50 jaar terug nog was. Wel heb ik een audiofeed van één van die memorabele uitslagenmiddagen van Van Turenhout kunnen veiligstellen.
Hij werd beroemd om zijn manier van uitspreken van de uitslag 0-0 en dankt daaraan de bijnaam Mister null-null. Benieuwd of jullie het geduld kunnen opbrengen om het helemaal af te luisteren.