Iedereen die voor het eerst muziek van Le Mystère des Voix Bulgares hoort zal op z′n minst even de oren spitsen. Voor dit a-capellakoor werden jonge zangtalenten nadrukkelijk van het Bulgaarse platteland aangetrokken. Omdat – zo beweren etno-musicologen – hier alle traditie puur werd overgeleverd.

De musicus Philip Koutev (1903-1982) wordt gezien als de vader van de Bulgaarse muziek. Begin jaren ’50 kwam zijn droom uit. Hij mocht een ensemble oprichten ter behoud en cultivering van het Bulgaars muzikaal erfgoed. Koutev ging op zoek naar locale melodieën en goede zangstemmen in de kleine dorpen en formeerde het National Folklore Ensemble. Hiervoor componeerde en bewerkte hij honderden (volks)liedjes en arrangeerde deze muziek met aparte, snijdende harmoniëen. Het resultaat was schitterende muziek, adembenemende a-capella zang en ineens mondiale waardering voor de Bulgaarse muziek, zang en dans.

Verplichte TV
Het koor Le Mystère Voix des Bulgares is regelrecht voortgekomen uit de cultuur die Koutev begin jaren ’50 initieerde.De volksmuziek werd in Bulgarije ten tijde van het Ijzeren Gordijn strak georganiseerd. Musici werden hoog opgeleid en elke zondagmiddag verplichte TV met Bulgaarse zang en dans. Le Mystère Voix des Bulgares, opgericht in 1952, is daar een produkt van. De Zwitserse musicoloog Marcel Cellier ontdekte de groep en introduceerde ze in het westen in de jaren ’80.

De Duitse filmer Stefen Schwietert maakte er vervolgens weer een prachtige documentaire over hem.
Op Vimeo te zien en/of te downloaden.