Zolang alle leden van Abba nog leven, blijven de geruchten over een reünie de kop op steken. Vijftien jaar geleden leek het even te gebeuren toen een Brits-Amerikaans consortium een bedrag van 1 miljard dollar op tafel legde voor een tournee van 100 concerten. “Het is verdomd veel geld om zomaar nee tegen te zeggen, maar we hebben beslist deze kelk aan ons voorbij te laten gaan”, liet ex-lid Benny Andersson destijds aan de Zweede krant Aftonbladet weten.

Vorig jaar, toen werd stilgestaan bij het jubileum van de Eurovisie Songfestival-winst met Waterloo in 1974, zoemde het opnieuw hardnekkig rond dat Benny, Björn, Frida en Agnetha weer samen zouden gaan optreden. Nu was het Björn Ulvaeus die een einde maakte aan alle speculaties. “Dat zal nooit zal gebeuren. Ik kan niet tegen de druk om iedereen teleur te stellen. We willen graag dat het publiek ons herinnert zoals we toen waren: jong, uitbundig en vol ambitie. Dat is beter dan het beeld van vier bejaarden op een podium. Zoveel is zeker.

bjorn ulvaeus
De belangrijkste reden waarom Abba nooit meer bij elkaar komt heeft niets met geld te maken – dat hebben ze genoeg – maar is te zien op de bovenstaande foto.

      The Day Before You Came

Benny ligt op de grond in de Polarstudio en luistert naar The Day Before You Came, het allerlaatste nummer dat Abba opnam. Producer Michael B. Tretow daarover: “Er hing een gevoel van afscheid in de lucht”. Na afloop van de opname bleef Benny in de studio en ging hij op de grond liggen met een koptelefoon op, om naar het nummer te luisteren.

Mysterieuze videoclip
Niemand heeft ooit officieel megedeeld dat Abba uit elkaar is gegaan. Tot op de dag van vandaag niet. Op hun laatste avond in de studio waren Benny, Björn, Frida en Agnetha er in geslaagd om hun artistieke hoogtepunt uit 1980, de iconische hitsingle The Winner Takes It All verder te sublimeren tot een niet meer te overtreffen niveau. Andersson moet zich dat – zo liggend op de grond – hebben gerealiseerd. Hier eindigde Abba.