De ‘midterm’-verkiezingen in de VS hadden een opvallend resultaat. Historisch gezien verliest de zittende president meestal om zo via de Senaat en het Huis van Afgevaardigden ‘in bedwang’ te worden gehouden. Het zorgt doorgaans voor een evenwichtig bestuur en samenwerking over de partijgrenzen heen. Maar tegen die historische trend in wonnen de Republikeinen echter opnieuw de Senaat, waar ze al een meerderheid hadden. Daar staat tegenover dat de partij van president Donald Trump in het Huis de meerderheid kwijt raakte.

De politieke situatie in de VS wordt almaar complexer. De Democraten riepen op tot verzet en voerden samen met de een groot deel van de kritische media felle oppositie. Enkele maanden terug werd nog een ‘blauwe golf’ voorspeld, maar zoals de uitslag zonneklaar laat zien, verliezen de aanhangers van voormalig president Barack Obama in eigen land steeds meer terrein. De huidige, onberekenbare POTUS kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de ‘ware Amerikaan’. De dames en heren analisten kunnen weer aan de slag.

In staten zoals Indiana, Missouri en Noord-Dakota mag je zelfs spreken van een ‘rode golf’. Ook de resultaten in de ‘swing states’ Ohio en Florida zijn een opsteker voor de Amerikaanse president Donald Trump. Het contrast met Trumps Democratische voorganger is groot. Toen Barack Obama aan de macht kwam in 2009 hadden de Democraten de meerderheid in 27 staten. Wanneer zijn termijn er op zat was dat getal nog maar 13. Zijn partij verloor toen 13 gouverneurs en 816 vertegenwoordigers op staatsniveau.

Het is sinds 1906 maar 3 keer gebeurd dat de partij van de president er op vooruitging in het Huis. De laatste keer was in 2002 na de aanslagen van 11 september. De andere 2 keren waren in 1934 en 1998. bronbericht