Nog maar nauwelijks bekomen van de crisis rond de uitbraak van het coronavirus die volgens de laatste gegevens van het John Hopkins instituut aan meer dan zes miljoen (!) mensen het leven heeft gekost, is de wereld alweer in de greep van een volgende crisis op wereldschaal.

Zoekend naar een soundtrack bij de niets en niemand ontziende oorlog in Oekraïne, waarin zonen van Russische moeders zoveel mogelijk burgers lijken te willen doden, grijpen radiomakers veelvuldig naar Lennon’s vredesroep ‘Imagine’.

Imagine there’s no countries

It isn’t hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion, too

Ook treffend: Marvin Gaye’s “What’s going on”, waar het YouTube-initiatief ‘PlayingForChange’ zich op stortte. Een soort muzikale kettingbrief die begint in Rio de Janeiro. Daarna volgen strijkers in Servië, gitaar en bas in Chicago, pandeiro vanuit Brazilië en het laatste stuk kwam samen met het vocale optreden van Sara Bareilles in Washington Square Park in NYC.

Het idee is niet nieuw. Kevin Godley & Lol Creme – bij oudere Nederlanders beter bekend als 10CC – kwamen als eerste met dit idee van een muzikale kettingbrief in 1990 voor hun project ‘One World One Voice‘.
Goed voorbeeld doet volgen.