‘Vulgaire’ dansen als bubbling zijn dit weekend niet toegestaan tijdens de straatparade op het Zomercarnaval in Rotterdam. De verontwaardiging is groot. ‘Dansen kan heel provocerend of vulgair zijn’, zo meldt het reglement van het Zomercarnaval. ‘Vooral met zijn tweeën, als bepaalde seksuele bewegingen op straat worden nagebootst. Dit is tijdens de parade niet toegestaan.’ Dit geldt specifiek voor ‘bubbling’, dat de organisatie beschouwt als een ‘provocerende, ordinaire dans’, die niet thuishoort op het Zomercarnaval.

Danslerares Tianna Isabella was in shock toen ze hoorde van het verbod, zegt ze. Isabella is drie jaar geleden naar Amsterdam verhuisd vanuit het Engelse Bristol. ‘Daar wonen veel Jamaicanen en die doen ook aan zomercarnaval. Als bubbling daar wordt verboden, ontstaat een volksopstand. Ondenkbaar. In Jamaica, waar mijn wortels liggen, doet iedereen aan bubbling, ook kinderen. In het Caribisch gebied bestaan dit soort dansen al heel lang, ze horen bij de cultuur.”

Ryansley Haize, vicevoorzitter van de organisatie, is verrast over alle ophef. ‘De nieuwe regels hebben niets te maken met mensen beperken in hun culturele uitingen. Meer met de aard van het evenement, het is een familiefeest en daar hoort seksueel getinte dans niet bij.’
Lees hier het complete artikel