“Annie Lennox”by Archman8 is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Annie Lennox. Schotse zangers. Scoorde samen met Dave Stewart als Eurythmics duo wereldhits in de jaren 80 van de vorige eeuw. Als solo-artieste haalde ze nog vier keer de Top 40 in ons land. De laatste keer met No more I love you’s in 1995.

Bijna een kwart eeuw later zijn het jonge musici die Lennox nog met regelmaat eer betonen. Die haar toekomt.

Twee geweldige voorbeelden. Allereerst ‘Lake Street Dive’ die zich waagt aan Walking on broken glass. Maarten Schild schrijft er over:

Dit kwartet uit Brooklyn durft het aan om het te doen met vier stemmen, die alleen maar begeleid worden door een contrabas, een trompet (Mike Olsen) en percussie (Mike Calabrese). Het is een feest om te horen, met soulvolle lead vocalen van zangeres Rachael Price, top bas spel van Bridget Kearne en heerlijke samenzang met een prachtig acapella einde.

Voorbeeld twee: Het gaat hier om een zogenoemde ‘mashup’ van twee klassiekers die naadloos in elkaar overvloeien en dat is knap. Seven Nation Army van The White Stripes kennen we tegenwoordig beter van Europese voetbalstadions dan van The White Stripes. Sweet Dreams (Are Made Of This) kennen we gelukkig nog wel van het origineel van The Eurythmics. Tenzij Pomplamoose en Sarah Dugas er in slagen die herinnering te laten vervagen. Wat zomaar eens zou kunnen.