orig_sinead_o27connor_03
Ineens was ze er. Zangeres Sinead O’Connor nam in 1990 voor haar debuut-CD een nummer op dat Prince vijf jaar daarvoor had geschreven voor de Amerikaanse groep ‘The Family’. John Maybury maakte de clip die opviel. Omdat het niet veel meer was dan een lange close-up van O’Connors hoofd.

O'Connor's EyesRond dezelfde tijd had fotograaf Andrew Catlin de kaalhoofdige Ierse met dat markante hoofd in zijn studio.
En ook hij raakte in navolging van John Maybury direct gebiologeerd door haar ogen, zoals goed is te zien op de contactafdrukken van die sessie die op internet zijn terug te vinden.

Sin-ad-O-Connor-sinead-oconnor-35217109-1000-1001Eén daarvan zie je hiernaast in een zwaar bewerkte kleurenversie (klik op afbeelding voor een vergroting).
Sinead O’Connor was 23 jaar toen Catlin deze foto van haar maakte. Als je goed kijkt zie je hem in haar pupillen aan het werk. Ze kijkt zelfverzekerd dwars door ‘m heen.
Nog eens 23 jaar later verschijnt op 11 augustus haar 10e CD. Officieel dan, want de plaat is – heel modern – voortijdig uitgelekt.